Nieuws

Zoeken

Laatste nieuws

  • 01/06/2015

Onderzoek naar de werkbaarheid in de taxi- & VVB-sector (4)

Fit4Work - Vorming én sensibilisatiepakket 'Vervang-er-eentje'

Fit4Work - Vorming én sensibilisatiepakket 'Vervang-er-eentje'

 

 

 

 

 

 

 

Wat weten we uit onderzoek? 
Chauffeurs: 

  • Consumeren teveel energiedranken ten koste van ongesuikerde dranken
  • Slaan regelmatig maaltijden over
  • Hebben onregelmatige werktijden
  • Hebben onvoldoende beweging 
  • 1/3 eet meer dan 2 tussendoortjes per dag
  • ...

Chauffeurs consumeren op het werk ongeveer de helft tot een derde van wat ze eten op een hele dag. 
Gezien de cijfers, vaststellingen, ... is er wel wat werk aan de winkel betreffende gezonde leefstijl en voeding bij chauffeurs. Onderzoek geeft aan dat 'het chauffeursleven' hen in meer of mindere mate beperkt om gezond te eten.

 

De kernboodschap is:

 

Vervang - er - eentje
 

Wij gaan niet voor een volledige ommezwaai van eet- en leefgewoonten. Dit zou niet werken! We doen het geleidelijk met korte niet zo enorme inspanningen, zoals één frisdrank door water vervangen, één ongezonde snack door een gezond tussendoortje, een energiedrank door een koffie of zo… Men kan uiteraard zelf kiezen wanneer men die dag er eentje vervangt, in de voormiddag, in de namiddag, in de avond, …
 

Start project ‘Vervang-er-eentje’ in 3 pilootbedrijven op 1 juni 2015, gedurende 3 weken, tot 22 juni (+ 1 infosessie chauffeurs per pilootbedrijf rond gezonde voeding, gegeven door IDEWE)
 

  • Week 1: 'Wake-up' => mailing aan de werkgevers + folder voor chauffeurs
  • Week 2: ‘Gezond tussendoortje’ => een appel aan alle chauffeurs => 'vervang minstens 1 ongezond tusssendoortje door een stuk fruit'
  • Week 3: ‘Gezonde dranken’ => een flesje water aan alle chauffeurs => 'vervang minstens 1 frisdrank door een gezond alternatief (water, light product, soep,...)'


Voor de bedrijven die deelnemen aan het project: bedankt & veel succes! 

 

Voor de bedrijven die niet hebben deelgenomen: wat brengt Fit4Work eigenlijk op?

 

Fit4Work richt zich tot iedereen binnen een onderneming. Fit4Work zet sommige werknemers aan tot veranderen, en andere dan weer tot behandeling.  
Een kleine verbetering kan er dus voor zorgen dat de werknemers in de onderneming gezond blijven en zich dus ook met een grotere motivatie, tevredenheid, betrokkenheid inzetten. 
 

“Een beperkte verbetering van de gezondheid bij een grote groep met matig risico, kan meer ziekte voorkomen dan een rigoureuze verbetering van de gezondheid van een beperkte groep met hoog risico” (De preventieparadox van Geoffrey Rose, 1981)

 

Met de medewerking van: