Nieuws

Zoeken

Laatste nieuws

  • 28/03/2023

artikel HBVL - Bij taxibedrijf AGS werken drie vrouwen: “Wij

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de taxisector. Toch zijn bij het Genkse Taxibedrijf AGS drie van de zeven taxichauffeurs vrouwen. “Wij nemen langzaam maar zeker onze plaats in dit mannenbastion in”, klinkt het.

Noa Pistorius

21 maart 2023

Lindo Mortier is zaakvoerster van AGS en zelf ook taxichauffeur: “Mijn team bestaat uit zeven chauffeurs, van wie drie vrouwen. Twee andere vrouwen hebben recent nog gesolliciteerd. Mogelijk zijn we binnenkort dus voor het eerst zelfs met meer vrouwen dan mannen.”

Gabrielle Marold is een van de vrouwelijke chauffeurs van het bedrijf. “Mensen zijn soms toch nog verbaasd als ze zien dat er een vrouw achter het stuur zit”, zegt Gabrielle, die verschillende voordelen ziet bij vrouwelijke taxichauffeurs. “Vrouwelijke klanten voelen zich vaak veiliger als een vrouw de taxi bestuurt. Bovendien zit je behoorlijk lang met elkaar in de auto en dan is het de bedoeling dat de klant zich op zijn gemak voelt. Mensen vertellen werkelijk alles tegen ons. Zo zijn we niet alleen taxichauffeur, maar ook relatietherapeut, advocaat en psycholoog.”

Zo heeft Linda eens een man opgehaald die net uit elkaar ging met zijn vrouw. “Hij had koffers en dozen bij zich, was helemaal overstuur en wist nog niet waar hij naartoe wou. In tien minuten tijd heeft hij me heel zijn leven verteld.”

Betere chauffeurs

Bovendien vinden de vrouwen dat ze wat autorijden betreft zeker niet moeten onderdoen voor hun mannelijke collega’s. “Mannen staan er vaak van versteld dat wij zo goed met de auto kunnen rijden”, zegt Diane Brepoels, collega van Gabrielle en Linda. “Ze denken vaak eerst nog in het stereotype beeld dat vrouwen er niets van kunnen. Maar wij bewijzen hen het tegendeel. Sterker zelfs, ik ben ervan overtuigd dat vrouwen béter en veiliger met de auto rijden. Wij houden bijvoorbeeld meer afstand van de auto voor ons en mannen zijn vaak meer gehaast in het verkeer, waardoor ze dingen soms niet zien.”

© Karel Hemerijckx

Verdacht telefoontje

Taxichauffeurs maken soms heel wat mee. Linda: “Ik kreeg eens een telefoontje van een man die een taxirit bestelde en zei dat hij aan het wandelen was langs de Hasseltweg. ‘Ik draag zwarte kleren. Je zal me wel zien stappen’, zei hij. Eenmaal op de Hasseltweg, zag ik echter geen man wandelen, maar er stond wel politie. Ik vroeg hen of zij misschien de man gezien hadden. Bleek dat de agenten op zoek waren naar een man met dezelfde beschrijving, hij had net een winkel overvallen. Ze vroegen of ze mee in de taxi mochten om hem zo te kunnen arresteren. Na even rondrijden, zagen we de man in een zijstraatje. De agenten deden me halt houden, sprongen uit de auto en konden de man inrekenen.”

Risico’s

Het beroep van een taxichauffeur brengt af en toe wat risico’s met zich mee. Taxi AGS is 24 uur beschikbaar en rijdt dus ook ’s nachts. De dames vervoeren dan ook regelmatig dronken klanten en dat is niet altijd even veilig. “Dronken mensen zijn meestal in groep. Meestal er eentje bij die nog redelijk nuchter is, die komt dan op de passagierszetel zitten. Dan heb je ook nog de grappenmaker, de ruziemaker en de slaper. Die zitten op de achterbank. Het gaat er meestal luidruchtig aan toe en in soms breken ze letterlijk dingen af. Gelukkig zijn dat uitzonderingen”, vertelt Linda.

Linda, Diane en Gabrielle zeggen dat ze gelukkig nog nooit lastig gevallen zijn. “Natuurlijk brengt de job meer risico’s met zich mee voor vrouwen. Wij hebben niet evenveel kracht, moest er iets gebeuren. Toch heb ik me nog nooit onveilig gevoeld”, zegt Diane. “Dat is waarschijnlijk ook omdat we in Limburg werken en niet in Antwerpen of Brussel. Ik kan me voorstellen dat het daar wel eens gevaarlijker kan zijn voor vrouwelijke taxichauffeurs.”


Zie ook de Facebookpagina Taxilive van het sociaal fonds

https://www.facebook.com/1674129526156849/posts/pfbid0u23qN4XmVtWJWQPqroWKmh9sJ4hajC9yieajAwthzWeKb7QrPmUWorYVKwq4vXHol/


En op de Twitter pagina van het sociaal fonds

https://twitter.com/taxilive_be/status/1638116603412750339?t=pNA1BpuxckGEVJsSenhDcg&s=19