Nieuws

Zoeken

Laatste nieuws

  • 24/10/2023

Taalvereiste taxibestuurders (B1-, modules 2.1 en 2.2 RGD 2)

Nieuw digitaal opleidingsaanbod voor taxibestuurders om de taalvereiste B1-, modules 2.1 en 2.2 van Richtgraad 2 te behalen

    

Het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken maakte sinds 24 oktober het nieuwe digitale opleidingsaanbod bekend waarmee taxibestuurders het gevraagde taalniveau kunnen behalen voor de deadline van 30 juni 2024.

Vanaf nu kunnen de geviseerde taxichauffeurs bij de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) KISP en QRIOS inschrijven voor een online taalopleiding om hun NT2-traject te vervolledigen en aan de taalvereiste voor taxibestuurders (B1-, richtgraad 2.1 en 2.2) te voldoen.

De online opleiding gaat vanaf maandag 6 november van start. Als u dan met deze opleiding start, is het mogelijk om nog voor 30 juni 2024 beide modules af te werken en het nodige certificaat B1 te behalen



1. Welke chauffeurs ontvingen de uitnodiging voor de opleiding?

  1. Chauffeurs die effectief niet in orde zijn met hun B1- niveau en die hun dienen bij te scholen om zo aan de wettelijke verplichting te voldoen (grootste groep)
  2. Chauffeurs die een B1- niveau hebben, maar bij hun aanvraag niet de correcte documenten doorgegeven hebben waardoor hun aanvraag niet compleet is.  
  3. Chauffeurs die een B1- niveau hebben, wel de correcte documenten hebben doorgegeven maar waarvan de gemeente de afhandeling niet correct heeft behandeld. (vb: aanvraag is in orde, maar de gemeentemedewerker die de aanvraag behandeld heeft, was vergeten om de juiste knop aan te klikken. Hierdoor komt de chauffeur onder de categorie ‘niet in orde met B1 erkenning’, en hierdoor kreeg  hij bijgevolg ook de mail. Chauffeurs die in een soortgelijke situatie zitten nemen best contact op met de gemeente waar hun vergunning werd uitgereikt om dit in orde te laten maken.


De opleiding zal bestaan uit één gezamenlijk startmoment met de lesgever. Hierna kan de cursist digitaal verschillende modules volgen om zo de leerstof te verwerken. Dit kan de chauffeur op eigen gekozen momenten uitvoeren.

De online opleiding gaat vanaf maandag 6 november van start.

Meerdere opleidingscycli worden door CVO's ingepland om de chauffeurs te helpen voor het tijdig behalen van hun B1-attest om hun bestuurderspas te kunnen behouden.

2. Wat kost de opleiding?

  • U betaalt twee keer 82 euro voor een online taalopleiding van twee keer 120 uur die specifiek gericht is op taalgebruik in de sector.
  • U kunt de cursus makkelijk combineren met uw job. Zo kunt u de opleidingsblokken zelf flexibel inplannen en kiest u zelf wanneer u hier tijd voor maakt.

Procedure:

Het Sociaal Fonds zal tussenkomen in de opleidingskosten.

  • Rechtstreekse betaling door de werkgever aan zijn werknemer.
  • Terugbetaling door het Sociaal Fonds aan de werkgever 

Modaliteiten voor aanvraag zullen eerstdaags volgen.

3. Inschrijven

Inschrijven voor de online modules gebeurt via de websites van de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s):


Opgelet: 

  • Heeft de chauffeur niet effectief een A2-niveau? Dan moet hij een afspraak maken met het Agentschap Integratie en Inburgering. Een consulent zal hem daar verder helpen en begeleiden naar het opleidingsaanbod dat het best bij hem past.
  • Na inschrijving op deze digitale B1- opleiding ontvangt de chauffeur een inschrijvingsbevestiging, Hij hoeft  zich geen zorgen te maken over het uurrooster dat in de inschrijvingsbevestiging vermeld wordt. Na inschrijving ontvangt de chauffeur een e-mail waarin hij/zij wordt uitgenodigd om in te loggen voor de eerste les. Er worden meerdere tijdsloten aangeboden.  


4. Meer informatie